- reliantclub -
donderdag 18 november 2010
Dagelijkse wandeling bestrijdt 24 aandoeningen

Met een dagelijkse wandeling van een half uur kun je het risico op maar liefst 24 kwalen verkleinen. Van overgewicht en depressie tot hart- en vaatziekten en kanker. Dat stellen wetenschappers van de Universteit van East Anglia.

Fit en actief blijven zijn – samen met niet roken – de beste maatregelen die we kunnen nemen om gezond te blijven. De gezondheidsvoordelen gelden voor iedereen: man en vrouw, jong en oud.

Volgens onderzoeker Leslie Alford van de Universiteit van East Anglia heb je meer kans om gezond te blijven als je wekelijks 150 minuten matige fysieke activiteit verricht, bijvoorbeeld door 5 dagen per week 30 minuten te fietsen of stevig te wandelen. Wie meer intensieve lichaamsbeweging doet zoals joggen, heeft genoeg met 20 minuten gedurende 3 dagen per week.

Regelmatige lichaamsbeweging reduceert de kans op osteoperose, diabetes type 2, depressie, overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Ook de kans op dementie en kanker zou je ermee kunnen verlagen. Bovendien houdt beweging lichaam en geest jong.

De bevindingen, gepubliceerd in het International Journal of Clinical Practice, zijn het resultaat van 40 eerdere studies in de afgelopen vier jaar.

Bron: Daily Mail

... Link


Hulp bij gezond eten

AMSTERDAM - Een grote meerderheid van de Nederlanders geeft aan voorstander te zijn van een aantal omgevingsmaatregelen om overgewicht terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. We kunnen wel wat hulp gebruiken.

80 Procent van de ondervraagden vindt dat kinderdagverblijven alleen gezonde voeding mogen uitdelen en dat in schoolkantines alleen maar gezond eten verkocht mag worden. Bijna de helft van Nederland wil duurzamer gaan eten. Dat blijkt uit onderzoek over gezond en duurzaam eten onder ruim 1500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Zelfbeheersing

De helft van de Nederlanders zou gezonder willen eten dan ze nu meestal doen. Gevraagd naar de reden om dit nu niet te doen, geeft bijna een derde van hen aan te weinig zelfbeheersing te hebben. Een andere reden is onder meer dat gezond eten te duur wordt gevonden (23%); 1 op de 5 ondervraagden zegt in de supermarkt verleid te worden tot het kopen van ongezond eten.

Hulp

Een grote meerderheid vindt het een goed idee omgevingsmaatregelen te nemen om overgewicht terug te dringen. Met name in de omgeving van kinderen kan veel worden verbeterd. Zo wil 75 procent dat kinderen op school les krijgen over gezond eten.

Het Voedingscentrum vindt het positief dat een ruime meerderheid van de mensen (88 procent) zichzelf hoofdverantwoordelijk voelt om gezond te eten. Tegelijkertijd blijkt uit de onderzoeksresultaten dat mensen ook geholpen willen worden in het maken van een gezonde keuze.

Bron: http://www.telegraaf.nl


Doe bij ons mee aan een Weight Loss Challenge en krijg 12 weken begeleiding en les over hoe gezond te eten.

... Link


Nederlander wil gezonder eten

DEN HAAG - De helft van de Nederlanders wil gezonder eten en het liefst ook duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Een derde van de ondervraagden geeft aan te weinig zelfbeheersing te hebben, waardoor ze nu nog niet gezond genoeg eten. Een andere reden is onder meer dat gezond eten te duur wordt gevonden (23 procent). 1 op de 5 zegt in de supermarkt verleid te worden tot het kopen van ongezond eten.

Schoolkantine

Een grote meerderheid van de ondervraagden geeft aan voorstander te zijn van een aantal omgevingsmaatregelen om overgewicht terug te dringen. Met name in de omgeving van kinderen kan veel worden verbeterd.

Zo wil 75 procent dat kinderen op school les krijgen over gezond eten. 80 procent ziet graag dat op kinderdagverblijven alleen gezonde voeding wordt uitgedeeld. 77 procent is voorstander van het aanbieden van uitsluitend gezond eten in de schoolkantine.

Duurzaam

Ook wil de helft van de Nederlanders duurzamer eten. 17 procent geeft aan nu al duurzaam te eten en te letten op aspecten als dierenwelzijn, milieu of eerlijke handel. Van de mensen die duurzamer willen gaan eten, geeft 64 procent aan dat een knelpunt hierbij de prijs is: zij vinden duurzaam eten te duur.

Voeding in 2020

De resultaten uit het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd tijdens het jubileumcongres ter ere van het 10-jarig bestaan van het Voedingscentrum.

Het onderzoek 'Voeding in 2020, gezond en duurzaam eten' werd in oktober 2010 onder 1538 Nederlanders van 18 jaar en ouder online uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl - 16-11-2010

... Link


Is te veel dioxine gevaarlijk?

Overal in de natuur komen dioxines voor, moeilijk afbreekbare chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een teveel aan dioxines kan de vruchtbaarheid en de weerstand aantasten. Door gevarieerd te eten, is het risico te beperken.

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: dioxines komen overal in de natuur voor. Dioxines en PCB's (een soort dioxine) zijn chemische, kleurloze en geurloze afvalstoffen die ontstaan bij verbranding.

Door bijvoorbeeld vuilverbranding, uitlaatgassen (loodvrije benzine) en industriële ontwikkeling komen ze in de lucht of het water. Zo worden de stoffen vervolgens verder verspreid en kunnen ze in verschillende soorten voedsel terechtkomen.

Langzame afbraak

Dioxines zijn in vet oplosbaar en kunnen daardoor in het vetweefsel van dieren en mensen worden opgeslagen. Via de ontlasting verlaat ongeveer een derde van de dioxinevervuiling het lichaam, de resterende dioxines blijven in het vetweefsel en kunnen daar wel jaren blijven, voordat ze door het lichaam worden afgebroken.

Dioxines krijg je binnen via de lucht, maar vooral ook via bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel en kip. De totale hoeveelheid die je binnenkrijgt bepaalt of de dioxines schade kunnen aanrichten. Een grote hoeveelheid is zeer schadelijk.

Maatregelen overheid

Vanwege de schadelijkheid is het belangrijk zo min mogelijk dioxines binnen te krijgen. Dat is lastig, omdat ze zoals gezegd overal voorkomen. Toch zijn er wel mogelijkheden om de inname van dioxines te beperken.

De overheid doet er sowieso al veel aan. Bijvoorbeeld door voedingsmiddelen goed te controleren en ze uit de handel te halen als wordt vastgesteld dat er te veel dioxine in zit. Producenten hebben te maken met regels, waardoor minder dioxine in hun producten komt.

Door deze en andere overheidsmaatregelen om milieuvervuiling tegen te gaan, zijn de dioxinegehaltes in eten en drinken in Nederland enorm gedaald. Nederlanders eten gemiddeld genomen dan ook onder de norm!

Nederlandse rivierpaling

Toch bevatten enkele producten nog steeds een teveel aan dioxine. Zo is Nederlandse rivierpaling een discutabel product, dat je niet zou moeten eten, zeker niet als je zwanger bent.

Het water van de Nederlandse rivieren is op sommige plaatsen zo vervuild met dioxines, dat deze in de paling terechtkomt. Overigens is verreweg de meeste paling die verkocht wordt veilige kweekpaling.

Ook in vette vissoorten kan dioxine voorkomen. De situatie is daar minder erg dan bij Nederlandse rivierpaling. Sterker nog, het gezondheidsvoordeel van deze vette vis gaat boven het mogelijke nadeel van dioxine. Maar beperk het eten van vette vis voor de zekerheid tot twee keer per week.

Eet dus veelzijdig, met weinig dierlijke vetten. Eet wel vette vis, maar niet te veel. Op die manier is de kans klein dat je te veel dioxine binnenkrijgt.

Bronnen:
http://www.Gezondheidsnet.nl
http://www.Gezondheidsraad.nl
http://www.Voedingscentrum.nl

... Link


maandag 15 november 2010
Carrièrevrouwen lopen dubbel zoveel risico op hartaanval

Vrouwen met een stresserende carrière lopen twee keer meer risico op een hartaanval dan vrouwen met een meer rustige job, dat blijkt uit recent onderzoek.

Even kwetsbaar

De onderzoekers bestudeerden meer dan 17.400 vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Degenen die zeggen dat hun carrière hen hard doet werken en die hun creativiteit niet gebruiken, hebben 40 procent meer kans op een hartziekte of een operatie. Ook blijkt dat vrouwen die bang zijn om hun job te verliezen vaker overgewicht , een hoge bloeddruk en een hogere slechte cholesterol hebben. Ze lopen ook 88 procent meer kans op een hartaanval dan degenen met een minder stresserende job. Artsen dachten voorheen altijd dat carrièremannen meer kans hebben om ten prooi te vallen van een hartziekte. Nu blijkt echter dat dames hier even kwetsbaar voor zijn, zeker als ze nog meer stress ervaren door hun gezin.

Voorzorgen nemen

Carrièrevrouwen moeten ook vaker operaties ondergaan als bypassingrepen, daarbij wordt bloed omgeleid van een verstopte ader door een ader te gebruiken uit een ander lichaamsdeel. Cardiologe Michelle Albert: "Het zal nooit mogelijk zijn om stress volledig uit ons leven te bannen. We zullen vooral moeten leren hoe hier mee om te gaan." De onderzoekers raden daarom carrièrevrouwen aan voorzorgen te nemen om hun gezondheid beschermen. Dit houdt regelmatige lichaamsbeweging, je werk niet mee naar huis nemen en een goede band onderhouden met familie en vrienden in.

... Link


Online for 8030 days
Last modified: 03-01-11 20:58
Status
You are not logged in
... Login
Main Menu

Search
Calendar
april 2024
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
november
Comments
[Macro error in list: TypeError: null is not iterable (/home/helma/./apps/antville/code/Global/Global.js#771)]

RSS feed

Made with Antville
Helma Object Publisher